Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

VERGİ VE SGK Prim Borçlarının Yapılandırılmasına İlişkin Teklif TBMM’ de Kabul Edildi

 

VERGİ VE SGK Prim Borçlarının Yapılandırılmasına İlişkin Teklif TBMM’ de Kabul Edildi

BORCUNU PEŞİN ÖDEYENLERİN FAİZLERİ SİLİNİYOR

Yapılandırma borcunu peşin ödemek isteyenlere de indirim sağlıyor. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. Bunun hesaplanmasında Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (YÜFE) kullanılacak. İlk taksit içerisinde bu borçlar ödenirse YÜFE’den çıkan gecikme zammının yüzde 90’ı da silinmiş olacak.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin Kanun çıktığı tarihten itibaren yılsonuna kadar müracaat etmesi gerekecek. Başvurular borcun ilgili olduğu kuruma yapılacak.

İLK TAKSİT OCAK 2021 DE BAŞLAYACAK

Borç peşin ya da 6-12-18 ay gibi belirlenecek aylar seçilerek ödenebilecek. Borcun ödeme vadesi ödenecek toplam rakamı etkileyecek. Borcun tamamını ödemek için maksimum 18 ay taksit yapma imkanı getirildi. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021 de gerçekleştirilecek.

YAPILANDIRMADAN ÇİFTÇİLER DE YARARLANABİLECEK

Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamına alındı. Büyükşehir belediyeleri ile bağlı kuruluşlarının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne olan borçları da yapılandırılabilecek. Tarım kredi kooperatifine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de düzenlemeden ve yapılandırmadan yararlanabilecek.

UZUN VADELİ SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ

İşsizlik sigortasından yararlandırılanların, işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri İşsizlik fonundan karşılanacak.

Cumhurbaşkanı; Kadın, Genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde işverene sağlanan prim desteğinin bir önceki yıl ortalamasına ilave istihdam edilen kişiler için 12 ay, bu kişinin kadın, genç veya engelli olması durumunda 12 ay süreyle işverene sağlanan prim teşvikinin ve ilave istihdam sağlayan işverene Gelir vergisi ve stopaj teşviki ile damga vergisi desteği uygulaması süresini 31.12.2023 e kadar uzatmaya yetkili olacak.

CUMHIRBAŞKANI’NA KISA ÇALIŞMAYI UZATMA YETKİSİ

Esnaf ahilik sandığı uygulamasının yürürlük tarihi yeni tip koronavirüs salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 01 OCAK 2021 den 31 ARALIK 2023 e ertelenecek. Cumhurbaşkanı kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 HAZİRAN 2021 e kadar uzatma yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverene ödenen ve işsizlik fonundan karşılanan prim desteği süresini 30 HAZİRAN 2021 e kadar uzatabilecek.

Başvuruda bulunanlardan işverence işe alınıp, ücretiz izne ayrılanlar için günlük 39,24 lira, bu kapsamda olup başvurusunun kabul edilmediğini bildirenler için ise söz konusu şartlar dahilinde hane başına günlük 34,34 lira destek sağlanacak.

İşsizlik sigortası fonundan karşılanacak destek tutarının, işe alındığı tarihten itibaren fiilen çalıştırılacak sigortalılar için günlük 44,15 lira, ilave işe alınacaklardan işveren tarafından ücretsiz izne ayrılacaklara ise günlük 39,24 lira olması öngörülüyor.

EVDE ÜRETTİKERİNİ İNTERNETTEN SATANLARA VERGİ MUAFİYETİ

Gelir vergisi kanununda yapılan düzenlemeyle ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine, alet kullanmaksızın oturdukları evde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların bu faaliyetleri muaflık kapsamına alınacak. Bu muafiyetten faydalanabilmesi için vergiden muaf esnaf belgesi alınması, Türkiye de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi ve hasılat tutarının belirlenen tutarı aşmaması gerekecek.

Gümrük kanunu kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerce düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50 sinde beyannamede bildirilen gelirden indirim uygulanacak.

FOREKSTREN ELDE EDİLEN GELİR VERGİLENDİRİLECEK

Banka veya aracı kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım ( foreks ) işlemlerinden elde edilen gelirlerin kaynakta kesinti suretiyle vergilendirilmesi amaçlanıyor. Lisans sahibi olan veya lisans sahibince yetkilendirilen kişi tarafından organize edilen yarışmalara katılan atların jokeyleri, jokey yamakları ve antrenörlerine ücret olarak yapılan ödemeler üzerinden yüzde 20 gelir vergisi kesintisi yapılmasını düzenleyen hüküm 31 ARALIK 2025 e kadar uzatılıyor.

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını bu maddedeki hükümler çerçevesinde 30 HAZİRAN 2021 e kadar Türkiye deki banka ve aracı kuruma bildiren gerçek veya tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edecekler.

15 METREDEN YÜKSEK OLMAYAN YAPI VE BİNALARDAKİ DİREKLER İÇİN İZİN BELGESİ ŞARTI

Kamu veya özel mülkiyete tabi arsa ve arazilerde 15 metreden yüksek olmayan kule ve direkler ile yapı ve binalardaki kule ve direkler için ruhsat yerine izin belgesi kavramı getiriliyor. Binalarda kurulacak kule ve direklere izin verilirken 10 metreden yüksek olmama şartı aranacak.